Projektek

ELŐKÉSZÍTETT HÚSOK ÉLELMISZERBIZTONSÁGÁNAK ÉS MINŐSÉGÉNEK FEJLESZTÉSE IPAR 4.0 SZINTŰ MEGOLDÁSOKKAL

GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00163

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által 2021.07.30-án meghirdetett GINOP Plusz-2.1.1-21 felhívás alapján a VOYAGEX MORINI Külkereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság, mint Kedvezményezett 392,26 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott. A GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00163 számú, 567,59 millió forint összköltségű projekt során előkészített húsok élelmiszerbiztonságának és minőségének fejlesztése valósul meg Ipar 4.0 szintű megoldásokkal.


A jelen kor fogyasztói igényével összhangban a kereslet is jelentősen megnőtt az egészséges, nagy készültségi fokú, konyhakész, ún. kényelmi hústermékek iránt. Ennek kielégítésére a nagy fehérjetartalmú, többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag baromfihús, a természetközeli vadhús és a sertéshús kitűnő alapanyag. Az ételkészítésre és előkészítésre fordított idő lecsökkent, az előkészítés feltételrendszere azonban sok esetben nem biztosított. Ez jelentős piaci lehetőséget jelent az élelmiszerszektorban, amit jól mutat az import előkészített húsok kiskereskedelemben való megjelenése. Stratégiai kérdés, hogy hazai feldolgozók biztosítsák a biztonságos és hosszan eltartható előkészített húsokat a hazai és a nemzetközi élelmiszer kereskedelem számára. Ehhez - túllépve a kisüzemi és háztartási ételkészítési technológiákon - léptéknövelésre van szükség mennyiségi és technológiai téren egyaránt. A megoldás egy Ipar 4.0 szemléletű technológia kidolgozása és a termékek élelmiszerbiztonsági célú fejlesztése. A sous-vide technológia alkalmazásával az előkészített, konyhakész termékek karaktere kerül kialakításra. A marinálás az aromák és az eltarthatóság szempontjából, míg a HHP (High Hydrostatic Pressure – nagy hidrosztatikus nyomáskezelés) technológia a biztonsági kezelést jelenti a termékek számára. Az alkalmazott technológiák megfelelő és szükséges kombinációjának összessége eredményezi a kívánt magas minőségű és hosszabb eltarthatósági idővel rendelkező, minden eddiginél biztonságosabb, nagy hozzáadott értékű élelmiszerek létrejöttét. A magasabb feldolgozottsági szint egyrészt az előkészítettség és a termékek kényelmi szintjének növelésével, másrészt a logisztika (hűtőlánc) fejlesztésével érhető el. A projekt keretében kidolgozandó technológiasor egy új termék és egy új kombinált technológia megjelenését eredményezi azzal, hogy a folyamatban a termelői, a feldolgozói és az értékesítési oldal szoros együttműködése is megjelenik.

A fejlesztés 2022. április 01-én indult és várhatóan 2025. március 31-én fejeződik be.


További információ kérhető:
VOYAGEX MORINI Kft.
Cím: 2310 Szigetszentmiklós, Kántor utca 5.
E-mail: rozmar@rozmar.hu
Honlap: www.rozmar.hu